Dags ta av dubbdäcken – om det inte är vinter på vägen

Från och med den 1 april finns det inget krav på vinterdäck. Men den som kör med dubbade vinterdäck ska byta till sommardäck senast den 15 april – om det inte är vinterväglag. Då tillåts dubbdäcken vara kvar.  

Även om det inte finns något förbud att köra med dubbfria vinterdäck på sommaren, rekommenderar Transportstyrelsen byte till sommardäck.

– Gummiblandningen och mönstret på dubbfria vinterdäck ger försämrade köregenskaper på sommarväglag och kan ge längre bromssträcka. Dessutom är det oekonomiskt eftersom vinterdäcken slits snabbare vid högre temperatur, säger Hans Norén på Transportstyrelsen.

Den 15 april är sista dagen när det är tillåtet med dubbdäck. I Sverige är det stora skillnader i väder och temperatur mellan norr och söder. Det märks tydligt i skarven mellan årstiderna och därför är regeln om dubbdäcksförbud flexibel. Boende i norra Sverige är vana vid att behålla dubbdäcken på även efter den 15 april eftersom vintern kan vara länge efter det.

Så här säger regeln:

”Det är tillåtet att använda dubbdäck under perioden 1 oktober – 15 april. Dubbdäck får användas även under annan tid, om det är eller befaras bli vinterväglag.”

Med vinterväglag menas att det finns snö, is, snömodd eller frost på någon del av vägen.

Läs mer om däckregler

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *