Nu ska dubbdäcken av – om det inte är vinter på vägen

Den 15 april är sista dagen när det är tillåtet med dubbdäck. Men i vårt avlånga land kan det fortfarande vara vinter i norr. Där det fortfarande är vinterväglag får man behålla dubbdäcken på.
I Sverige är det stora skillnader i väder och temperatur mellan norr och söder. Det märks tydligt i skarven mellan årstiderna och därför är regeln om dubbdäcksförbud flexibel. Boende i norra Sverige är vana vid att behålla dubbdäcken på även efter den 15 april eftersom vintern kan vara länge efter det.

Så här säger regeln:

”Det är tillåtet att använda dubbdäck under perioden 1 oktober – 15 april. Dubbdäck får användas även under annan tid, om det är eller befaras bli vinterväglag.”
Med vinterväglag menas att det finns snö, is, snömodd eller frost på någon del av vägen.
Det finns inget krav på vinterdäck från och med den 1 april
Den som har odubbade vinterdäck behöver inte byta till sommardäck innan den 16 april. Regeln gäller bara dubbade vinterdäck.
Även om det inte finns något förbud att köra med dubbfria vinterdäck på sommaren, rekommenderar Transportstyrelsen byte till sommardäck. Gummiblandningen och mönstret på dubbfria vinterdäck ger försämrade köregenskaper på sommarväglag och kan ge längre bromssträcka. Dessutom är det oekonomiskt eftersom vinterdäcken slits snabbare vid högre temperatur.

Läs mer om däckregler

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *